Influensserit herätys!

#viikonEKOesikuva 11.4.2019

 

Nuorten Luonnon päätoimittaja Aino Huotari

 


Aino, miksi ekologisuus on sinulle tärkeää?


Ekologisuus on minulle tärkeä asia, sillä hyvinvoiva ympäristö on elinehtomme. Hillitsemällä yhdessä ilmastonmuutosta ja vaalimalla luonnon monimuotoisuutta, tulemme samalla rakentaneeksi globaalisti yhdenvertaisempaa ja kestävämpää yhteiskuntaa kaikille.  Tähtäämällä voimavarojeni ja resurssieni mukaan mahdollisimman ekologiseen elämään toivon tekeväni osani sen eteen, että myös ihmiset minun jälkeeni saavat nauttia ja iloita puhtaasta ja monimuotoisesta luonnosta. On surullista, että unohdamme nyky-yhteiskunnassa usein luonnon itseisarvon, eli sen, että luonto on arvokas ja korvaamaton itsessään ilman meille tarjoamaansa materiaalista hyötyä. Onneksi lukuisia ekologisen elämän ratkaisuja on jo saatavilla, nyt tarvitaan vain oikeaa politiikkaa ja joukkohenkeä niiden toimeenpanemiseksi!


Mihin ekotekoon olet ollut erityisen tyytyväinen?


Rakastan matkustamista, mutta viimeisen vuoden aikana olen vihdoin havahtunut lentämisen haitallisiin ilmastopäästöihin. Lentämisen vähentäminen tuntui myös kaikista suurimmalta haasteelta, luopumiselta, joten halusin kirittää itseäni juuri siinä. Olen ollut nyt reilun vuoden lentämättä ja ymmärtänyt, ettei matkustaminen suinkaan lopu, vaikka lentämistä vähentäisi – maata pitkin ja laivalla pääsee Suomestakin yllättävän pitkälle! Sitran elämäntapatestissä hiilijalanjälkeni supistui noin 1000 CO2kg vuotuisen lentomatkan jäätyä pois. Odotan innolla ensimmäistä pidempää junamatkaani Eurooppaan ja katson uusin silmin myös Suomea ja naapurimaita, joista Norja ja eteläinen Ruotsi ovat suosikkejani. Olin äskettäin viikonloppureissulla Ahvenanmaalla, jonne aion palata ehdottomasti takaisin. Innokkaana surffaajana olen äärimmäisen kiitollinen niistä harrastusmahdollisuuksista, joita upea ainutlaatuinen Itämeri meille tarjoaa.

 

Mitä toivoisit päättäjiltä?


Toivon päättäjiltä ratkaisukeskeistä ja reilua ilmastopolitiikkaa. Ilmastonmuutosta tulisi voida hillitä torjumalla samalla myös eriarvoistumista. Tämä tarkoittaa sitä, että ekologista elämää tukevat ratkaisut olisivat edullisia ja kaikkien saatavilla. Sen sijaan saastuttaville vaihtoehdoille pitäisi laittaa niille kuuluva korkeampi hintalappu. Tutkijoiden mukaan meillä on noin 12 vuotta aikaa ratkaista globaali ilmastokriisi, joten päättäjien olisi nyt korkea aika lunastaa ilmastonmuutosta koskevat vaalilupauksensa ja näyttää erityisesti nuorelle sukupolvelle, että suomalaiseen poliittiseen järjestelmään voi ja kannattaa luottaa. Isot kestävämpää elämää määrittävät rakenteet, kuten yritystuet ja verotus, muuttuvat poliittisten päätösten kautta, joten nopeat ja näkyvimmät ilmastoteot syntyvät päättäjien käsistä ja meidän äänestäjien äänestyspäätöksellä. Päättäjät voivat osaltaan vaikuttaa myös siihen, että ilmapiiri kestävän elämän ja ilmastonmuutoksen hillinnän ympärillä koetaan turvalliseksi niin, että kansalaiset uskaltavat osallistua yhteiseen keskusteluun. Toivon todella, että Suomi heiluttaa ylpeänä hiilikädenjälkeään ilmastonmuutoksen hillinnän eturintamassa kannustaen ja tukien myös muita maita mukaan.

 

Miten kannustaisit ihmisiä kestävämpään elämäntapaan?


Ajattele kestävä elämäntyyli ennenkaikkea mahdollisuutena! Oma hiilijalanjälki on kätevä hahmottaa Sitran elämäntapatestin avulla, ja kun kokonaiskuva on selvillä, voi miettiä omien resurssien ja elämäntilanteen mukaan mihin osa-alueisiin pystyy itse vaikuttamaan.  Ehdottomuuden sijaan kannustan armolliseen, mutta myös itseään silloin tällöin haastavaan lähestymistapaan. Ekologinen elämäntapa on meille upea tilaisuus, ei ikävä pakko. Tapoja muuttaa elämäänsä kestävämpään suuntaan on lukuisia, tarvitaan vain asennemuutosta ja uusia erilaisia ihmisiä tavoittavia toimintamalleja. Aloita helpoista yksittäisistä arjen valinnoista, joista huomaamatta rakentuu suurempia kestävää elämää tukevia polkuja. Tavaran sijaan voi nauttia kokemuksista, olla enemmän läsnä tässä hetkessä. Koen ekologisen elämän jakavan hyvää tasaisemmin kaikille. Mitä vähemmän luontoa kuormittaa, sitä kevyemmältä oma elämä tuntuu.  Toki ilmastonmuutos tarkoittaa myös luopumista, joka on minussakin herättänyt kaikenlaisia tunteita. Koen nämä tunteet kuitenkin normaalina ilmiönä näin suuren murroksen aikana ja tuntemuksista on hyvä puhua ystävien ja läheisten kanssa. Laajemman muutoksen aikaansaamiseksi oman kuplan ulkopuolella kannattaa ehdottomasti liikkua ja keskustella, mutta vaikeina hetkinä on lohdullista ympäröidä itsensä samanhenkisten ihmisten kanssa, joilta kokee saavansa tukea ja ymmärrystä. Ilmastomarssi on hyvä esimerkki siitä, kuinka voimaannuttava kokemus samanhenkisten ihmisten kokoontuminen voikaan olla. Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta!

 

Mistä ekoteosta on helppo aloittaa?


Helpoin ekoteko on lisätä lautaselleen kasvispainotteista kausiruokaa. Suosi kasviksia ja kotimaista kalaa koulussa, työpaikalla ja ravintoloissa. Kuluttajana sinulla on valtaa vaikuttaa, joten yrittäjiä voi tsempata lisäämään kestäviä vaihtoehtoja valikoimiinsa. Kannustan kiinnittämään huomiota myös yleiseen kuluttamiseen. Suosi kierrätettyä, korjaa ja huolla, tue kiertotalouden periaatteilla toimivia yrityksiä, jaa ja lainaa. Ollaan resurssiviisaita kansalaisia ja arvostetaan tavaroiden ja tuotteiden vaatimaa työvoimaa, luonnonvaroja ja energiaa. Keskustelemalla muiden kanssa voit olla osa uusien kestävien ihanteiden rakentamista ja luoda positiivista hypeä ekologisen elämäntyylin ympärille. Toivon, että nuorien seuraamat influensserit ottavat ekologisen elämäntyylin teemat vahvemmin mukaan omaan viestintäänsä.

Pari linkkiä!

Sitran elämäntapatesti: https://elamantapatesti.sitra.fi

Nuorten Luonto - Ilmastovaikuttajan 101: http://nuortenluonto.fi/category/nuorten-luonto-12019/

IG & Twitter: @ainohuotari

Kotisivut: www.ainohuotari.com

Comments

Popular posts from this blog

Noin kahden joulun prosessi

Ilmastosoturit rautatien päällä

Ilmasto ei kiitä ahdistuksesta vaan teoista