Elä vaarallisesti, ekoile!

#viikonEKOesikuvat Johanna Lindqvist & Anne Lohiniva. 

Kuva Janica Rantanen ja Kaisa Ristseppä.


#viikonEKOesikuva:
Johanna Lindqvist

"Tee tietoisia valintoja"


Mistä ekoteosta on helppo aloittaa?

 

Lihansyönnin vähentäminen on nykyään helpompaa kuin koskaan, sillä kaupat ovat täynnä kaikenlaisia uusia kasvisvaihtoehtoja: Härkistä, Nyhtökauraa, Vöneriä yms. Voi aloittaa esimerkiksi tekemällä kerran viikossa itse kotona kasvisruokaa ja kun homma alkaa sujua, voi kasvisaterioiden määrää lisätä pikkuhiljaa. Jos asut vielä vanhempiesi kanssa, voit haastaa heitä mukaan kokkaamaan kasvisruokaa, jos teillä ei kotona ole tehty sitä aiemmin.  

Lempäälän lukiossahan on tarjolla joka päivä kasvisruokaa, joten viikon ruokalistasta voi vaikka katsoa, mitkä kasvisruoat kuulostavat hyviltä ja syödä muutaman kerran viikossa myös koulussa kasvisruokaa. Myös monista pikaruokapaikoista saa nykyään kasvisvaihtoehtoja, joten niitä kannattaa testailla. 

Miksi koet aiheen tärkeäksi itsellesi?

 

Mielestäni me ihmiset olemme vastuussa maapallon hyvinvoinnista ja ympäristöstä, koska toimemme ovat aiheuttaneet ilmastonmuutoksen ja vaikutamme kaikkialla. Itseäni huolettaa nykyinen kulutuskeskeisyys ja se, että eletään kuin viimeistä päivää eikä mietitä, minkälaisia seurauksia teoillamme on ympäristöön.  

Miten ekologisuus näkyy arjessasi?

 

Syön pääasiassa kasvisruokaa. Lihaa syön noin 1-2 kertaa viikossa.  Mielestäni kaikkien ei tarvitse ryhtyä kokonaan vegaaneiksi, mutta oman kuluttamisen muuttaminen parempaan suuntaan on jo iso askel. Kuljen lyhyet matkat kävellen tai pyörällä.  Harkitsen ostoksiani tarkkaan enkä halua ostaa mitään turhaa. Toki välillä tulee lipsahduksia, mutta tässäkin on mielestäni tärkeämpää omien kulutusvalintojen tiedostaminen ja muuttaminen parempaan suuntaan kuin täydellisyyden tavoitteleminen.

Mitä päätöksiä toivot päättäjiltä?

 

Mielestäni ihmisten ja yritysten kulutusvalintoja olisi hyvä ohjata kannustamalla ekologisempaan kulutukseen. Ekologisuudesta pitäisi tehdä kuluttamista ja saastuttamista kannattavampaa ja houkuttelevampaa. Muutokseen tarvitaan sekä isoja toimijoita että yksittäisten ihmisten tekoja arjessa. Suomessa monet isojen kaupunkien ulkopuolella asuvat tarvitsevat henkilöautoa, joten esimerkiksi sähkö- ja hybridiautoja pitäisi kehittää edelleen ja saada niiden hintaa alemmas. Norjassa sähköauton ostoa tuetaan verohelpotuksilla ja siellä noin puolet uusista ostetuista autoista on sähkö- tai hybridiautoja. Mikä meitä Suomessa estää tavoittelemasta samaa?


#viikonEKOesikuva: Anne Lohiniva

"Junailu voittaa autoilun sata-nolla"


Mistä ekoteosta on helppo aloittaa?

 

No tässä muutamiakin! Näin keväällä on ainakin helppo vaihtaa mauto polkupyörään. Kokeile kasvisruokaa aluksi vaikka kerran viikossa. Se onnistuu helposti esimerkiksi lappamalla koulussa kasvisruokaa lautaselle (aluksi vaikka lihavaihtoehdon lisäksi) ja kotona vaihtamalla jauheliha soijarouheeseen tai Härkikseen. Kun näet jotain kivaa, mieti hetki, onko se silti pakko omistaa. Nuuskamuikkusen sanoin: “Kaikki muuttuu vaikeaksi jos haluaa omistaa esineitä, kantaa niitä mukanaan ja pitää ominaan. Minä vain katselen niitä - ja kun lähden tieheni, ovat ne minulla päässäni. Minusta se on hauskempaa kuin matkalaukkujen raahaaminen.”

Mikä on viimeisin ekoteko, johon olet erityisen tyytyväinen?


Autoni on seissyt autohallissa käyttämättömänä edelliset kaksi kuukautta, koska olen ollut saamaton sen korjaamisen suhteen. Ympäristö kiittää! Olen ollut kymmenisen vuotta autonomistaja, mutta tämän lukuvuoden aikana olen vähentänyt yksityisautoilua runsaasti.

Nimeä hyviä syitä matkustaa junalla!

 

Junailemalla säästät hermojasi, kun vältät liikenteen ruuhkat ja mahdolliset vaaratilanteet. Ei tarvitse aprikoida, kuka on väistämisvelvollinen tai miksi tuo edellä ajava ei jo paina kaasua!
Junailemalla annat tietokoneella nyhväämisestä kangistuneelle kropallesi kaivattua liikuntaa, kun juokset hirveällä kiireellä asemalle toteamaan, että juna onkin viisi minuuttia myöhässä.

Junailu yhdistää ihmisiä. Samoilla junavuoroilla kanssani yhtä aikaa kulkee usein samat ihmiset päivästä toiseen. Meitä yhdistää raide allamme parinkymmenen kilometrin ajan. Välillä on hauska arvuutella, minne kanssamatkustajani ovat matkalla. Odotellessani kerran junaa raiteella päädyin jopa harrastamaan small talkia (!!!) toisen odottelijan kanssa, mutta selvisin siitäkin hengissä.

Junailemalla voit tuntea itsesi tärkeäksi. Eikö olekin siistiä, kun voi vaan istahtaa penkille, ja kuljettaja huolehtii sinut perille!

Junailemalla voit sivistää itseäsi. Kun ei tarvitse itse kiinnittää huomiota liikenteeseen, voi matkustusajan käyttää hyväksi ja kuunnella matkan ajan vaikka äänikirjaa. Junalla matkustaminen on aika tasaista ja mielestäni siksi oivallista aikaa tarinoille. 

”Toimii kuin junan vessa!” Jep, junissa on myös vessat. Autoissa ei.

Miksi koet aiheen tärkeäksi itsellesi?



Ihmisten itsekkyys ja lyhytnäköinen omaan napaan tuijottaminen raivostuttavat minua, enkä halua, että elämä maapallolla joutuu kärsimään siitä.
Mitä päätöksiä toivot päättäjiltä?

Valitettavasti vain hyvä tahto ja valistus eivät näytä riittävän, vaan kansan valintoja pitää ohjata verotuksella ympäristöystävällisempään suuntaan. Toivoisinkin kovempaa verotusta ympäristöä kuormittaville tuotteille ja elintavoille. Tästä on Madventuresista tuttu Riku Rantala kirjoittanut hyvän tekstin Ylelle. ”Päättäjät, laittakaa minut ruotuun vaikka väkisin!”

Comments

  1. Kyllä juna on paras tapa matkustaa. Sellainen tärkeä pointti vielä, että moni jättää junamatkan väliin yleisen stereotypian takia, että kaikki junat ovat aina myöhässä.

    Mutta itse asiassa juurikin Suomesta löytyy Euroopan kolmanneksi täsmällisin junaliikenne!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Noin kahden joulun prosessi

Ilmastosoturit rautatien päällä

Ilmasto ei kiitä ahdistuksesta vaan teoista