Älkää tuomitko somea!


Työelämä on kuuma puheenaihe, eikä syyttä. Työelämässä on digitalisoitumisen myötä käynnissä suuri muutos. Sosiaalinen media vaikuttaa kaikkeen työelämässä. Tai no, lähes kaikkeen.
Työelämästä ja sosiaalisesta mediasta puhuttaessa puhe kääntyy aina jossain vaiheessa nuoriin. Vanhempi väki päivittelee nykyajassa sitä, miksi nuoret ovat niin laiskoja ja niin saamattomia, eivätkä tunnu tekevän muuta tuijottavat älypuhelimiensa ruutuja! 

Pyh ja pah sanon minä! Vanhemmat sukupolvet eivät ymmärrä nykyaikaa. Allekirjoittanut ainakin käyttää älypuhelinta nimenomaan verkostoitumiseen somessa. Sosiaalinen media on antanut meidän sukupolvellemme upean mahdollisuuden verkostoitumiseen ja uusiin ihmisiin tutustumiseen. Älypuhelimien avulla nuoret kommunikoivat ja etsivät työpaikkoja.

Nykypäivänä työpaikoilla ja yrityksissä mietitäänkin miten päästä lähelle nuorta sosiaalisessa mediassa. Nuoret ovat haluttuja työntekijöitä, sillä he tuovat useimmiten yritykseen raikasta näkökulmaa ja nimenomaan sitä someosaamista. Silti useimmat nuorista eivät välttämättä ole vielä kokeneet kunnon työkokemusta, vaikka heiltä löytyisikin osaamista ja halua tehdä töitä.

Itse lukeudun noihin useimpiin nuoriin. Hain kesätöitä viime kesänä monestakin paikasta, mutten saanut mistään töitä. Tuolloin tuli sellainen tunne, ettei nuorten osaamista oikeasti edes ymmärretty. Onko siis niin, että yrityksetkään eivät aina tiedä, millaista osaamista ne tarvitsisivat ja siksi aiempaa suurempi osa työpaikoista on näitä niin sanottuja piilotyöpaikkoja?

Itse joka tapauksessa tajusin kesän pettymysten seurauksena sosiaalisen median ja erityisesti verkostoitumisen merkityksen. Paras tapa työllistyä on olla itse aktiivinen ja lähteä metsästämään piilotyöpaikkoja. Uskon nimittäin, että kun pääsen jonnekin näyttämään osaamistani, seuraavan työpaikan löydän helpommin.

Tässä vaiheessa olisi kyllä kätevää, jos työpaikkoja olisi näkyvillä enemmän esimerkiksi juuri siellä sosiaalisessa mediassa. Verkostoja voi aina käyttää ja kertoa, että tarvitsisi nuorta näkökulmaa. Verkostoituminen nuorten kanssa esimerkiksi sosiaalisen median kautta on tällä digitalisoitumisen aikakaudella enemmän kuin järkevää.

Työelämän muutos on niin nopeaa, että uudet käytänteet ja toimintatavat ottavat oman aikansa löytää tiensä ihmisten arkeen. Se yritys ja se nuori, joka nopeimmin sopeutuu muuttuvaan työelämään, taitaa pärjätä pisimmälle.

Taidankin tästä lähteä viilaamaan CV:täni hienommaksi.

Viivi Myllymäki

Comments

Popular posts from this blog

Influensserit herätys!

Ilmastosoturit rautatien päällä

Noin kahden joulun prosessi